top of page
  • Skribentens bildErik Huss

Vad har ditt varumärke för impact på planeten?

Uppdaterat: 27 mars 2020


De över 4100 meter höga granitpelarna Aiguille Verte och Grandes Jorasses i Mont Blancmassivet står kvar, men glaciärerna smälter allt snabbare. Foto: Erik Huss

Att värna om sitt företag och dess rykte är självklart för alla som driver affärer. Om du inte har koll på ditt varumärke vet du heller inte hur du ska förbättra det. Hittills är det självklart för de flesta produktionsföretag att köpa råvaror, processa dem och sedan sälja så mycket som möjligt. Det ger bra tillväxt.

Marknaden säger ja till att sälja så mycket varor som möjligt, det ger god ekonomisk tillväxt. Men planeten är den som betalar. Så som genomsnittsmedborgaren lever på jorden idag förbrukade vi de resurser som planeten ger oss och kan återskapa den 8 augusti 2016. Detta datum kallas Earth Overshoot Day (www.overshootday.org). Efter detta datum förbrukar vi mer än vad planeten kan återskapa. Globalt förbrukar vi 1,6 jordklot på ett år. Och detta är ett genomsnitt för världen. I många västländer, Indien och Kina är läget betydligt värre. Japan förbrukar till exempel 5,5 gånger sin egen yta för att försörja sin egen befolkning!

Om vi däremot till år 2030 minskar våra fossila utsläpp och övertag från naturens resurser med 30 procent minskar vårt ekologiska avtryck på jorden och vi skjuter Earth Overshoot Day framåt en drygt månad (se graf nedan). Men vi förbrukar fortfarande vårt gemensamma kapital – utan att ge tillbaka tillräckligt till vår gemensamma bank.

Earth Overshoot Day 2016

Från 1970 förbrukar vi fler jordklot än vad vi har tillgång till, dvs vi förbrukar mer naturresurser än vad naturen hinner återställa. Idag använder vi 1,6 jordklot på ett år. Vi kan framöver välja om vi vill fortsätta som förut eller ställa om till en för alla mer lukrativ väg. Källa: www.overshootday.org

Det är ju ekonomiskt lönsamt fortfarande, hävdar den affärsmedvetne. Men om vi ser på vad ordet ekonomi egentligen betyder, så innefattar det ett större ansvar. Ekonomi betyder enligt SAOL: ”god hushållning; affärsställning; vetenskapen om hushållning och förvaltning”.

Som det är nu klarar vi inte ens att uppfylla det elementära kravet på ekonomi, i alla fall inte om vi tar in aspekten om våra naturresurser.

Sverige har världens högsta punktskatt på drygt 1200 kronor per ton koldioxid, vilket har stimulerat utvecklingen av miljövänlig teknik som kan spridas ut i världen. Inom EU ligger skatten på cirka 12 euro per ton, vilket är på tok för lågt om det ska löna sig rent ekonomiskt att ställa om till en renare verksamhet. Det måste bli lättare för både företag och kunder att göra ansvarsfulla val i vardagen. Och det brådskar.

Det finns företag som arbetar ansvarsfullt med att leverera hög kvalitet och som dessutom gör allt för att minska sitt ekologiska avtryck. Dessa borde vara de som går bäst på en optimal marknad. Men så är det tyvärr inte. Ännu.

Max Hamburgare är emellertid ett företag som har tagit flera steg åt rätt håll:

  • De redovisar exakt hur mycket koldioxid som släpps ut för varje produkt i menyn.

  • De har introducerat vegetariska alternativ som har blivit mycket populära.

  • De klimatkompenserar all verksamhet genom trädplantering i Afrika.

Nu är ju en hamburgerkedja kanske inte det du först tänker på när det gäller hållbarhet, men Max har börjat sin omställning och har som mål att vara bäst i branschen. För detta har de vunnit flera priser och har stärkt sitt varumärke väsentligt.

– Ok, vad kan företag då göra för att ta ett större ansvar för sin verksamhet på planeten jorden? Tänk genom vad man gör, hur man gör det och hur man sedan kommunicerar det, så får man ett antal svar att utgå från. Oavsett hur en verksamhet ligger till, om det är en lång väg att gå eller om mycket redan görs, så finns det åtgärder som kan stärka verksamheten – oftast med små medel. Genom kunskap och träning kan man ligga långt fram i den oundvikliga omställningen till en mer planetanpassad verksamhet. Morgondagens unga medarbetare kommer att ställa helt andra krav på företagen än tidigare. Då gäller det att vara attraktiv och visa att företaget ligger i framkant när det gäller att ta ansvar.

Det gäller att göra så stor affärsmässig impact som möjligt – och så liten impact som möjligt på naturen.

Hur gör du då detta? Kontakta Erik Huss för konsultation, erik@husstainability.se

80 visningar
Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page